Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agapornis oranžovohlavý

7. 8. 2011

Agapornis oranžovohlavý

(Agapornis pullarius)

 

Výskyt:                     Střední a středozápadní Afrika. V nadmořských výškách nad 1400 m.

 

Zbarvení:                  hlava: čelo, tváře a hrdlo oranžovočervené, vzadu zelená

                                oči: s hnědou duhovkou

                                zobák: červený

                                krk, prsa, břicho a křídla: zelené

                                ocas: modrozelený

                                nohy: šedé

 

Velikost:                    15 cm

 

Délka života:             asi 15 let

 

Život v přírodě:          Zdržuje se především v zalesněné krajině a stepních prostorách, často v blízkosti polí. Velmi často je spatříme na zemi nebo nízko nad ní, zde totiž vyhledávají potravu. Po krajině se pohybuje ve skupinkách po 5-20 kusech, v období dozrávajícího obilí nalétávají větší hejna na pole, kde působí značné škody.

 

Potrava:                   Směs pro malé papoušky, ovoce, zelenina, zelené krmivo, nezralá kukuřice, větvičky k okusování, při krmení mláďat vaječná směs.

 

Chov:                        Jen pro zkušené chovatele.

Těmto papouškům nevadí nižší teploty, mrazivému počasí je však nevystavujeme. Přezimovat mají ve vytápěných místnostech.

 

Hnízdění:                   pro hnízdění se doporučují budky s rozměry 25x20x15cm

                                vletový otvor o průměru 5-6 cm

                                samice snáší 4-5 vajec

                                mláďata se líhnou za 21-22 dní

                                hnízdo opouštějí po 5 týdnech

 

Velikost kroužku:       4 mm

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář